Cercetătorii au localizat „izvorul îmbătrânirii” în hipotalamus, cunoscut pentru rolul său în dezvoltarea organismului, reproducere și funcționarea metabolismului, relevă studiul, citat de The Independent.
„Este clar că multe aspecte ale îmbătrânirii sunt controlate de hipotalamus. Ceea ce este interesant este faptul că sunt posibile, cel puțin la șoareci, modificări în hipotalamus pentru a încetini procesul de îmbătrânire și pentru creșterea longevității”, sunt de părere cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York.
Studiul a fost publicat în revista Nature. Pe scurt, după efectuarea unor experimente pe șoareci, cercetătorii au ajuns la concluzia că o infuzie de sânge „tânar” poate inversa simptomele îmbătrânirii. Cercetătorii se gândesc la etapa următoare, care ar presupune un studiu pe oameni.
În laborator, oamenii de știință au injectat sânge provenit de la un șoarece cu o vârstă de trei luni unui șoarece de 18 luni, vârstă apropiată de vârsta maximă a speciei. Efectele au fost uluitoare. Cercetătorii susțin că memoria șoarecelui „bătrân” s-a îmbunătățit această terapie, la fel și capacitatea de învățare. În plus, șoarecii bătrâni care au primit opt infuzii de sânge, pe parcursul a opt săptămâni, au avut rezultate mai bune la testele de inteligență.
Prin modificarea nivelurilor unei molecule, cunoscute sub numele de NF – kB, din hipotalamus, cercetătorii au fost capabili să încetinească rata de îmbătrânire și să crească longevitatea șoarecilor cu până la 20 la sută.